Preview

Russian Studies in Philology

Advanced search

ON NAMES OF CEREMONIAL FOODS IN DIALECTS OF THE RYAZAN REGION

Abstract

The article is devoted to dialect vocabulary. In it, features of the food nomenclature in dialects the Ryazan region are investigated. The research presents the ethnolinguistic description of names of ceremonial foods. The work is a continuation of the Ryazan dialects study which serves as an important material for development of system of language. During the research the author tracked etymology and ritual meaning of ceremonial dishes. Collecting a material is carried out with application of a method of field questioning. The observations and conclusions help the expansion and enrichment of ideas of the Ryazan dialects.

About the Author

L. . Ilyukina
S. Yesenin Ryazan State University
Russian Federation


References

1. Гордова Ю.Ю. Роль лингвистических данных в изучении древнейшей ономастики регионов (На материале Среднего Поочья) // Вестник Московского государственного областного универ ситета. Серия «Русская филология». № 5. - 2011. - С. 7-11.

2. Осипова Е.П. О некоторых названиях пищи в рязанских говорах // Лексический атлас русских народных говоров (Материалы и исследования) 2001-2004/ Институт лингвистических исследований. - СПб.: Наука, 2004. -С. 251-255.

3. Самоделова Е.А. Рязанская свадьба. Исследование местного обрядового фольклора // Рязанский этнографический вестник. - Рязань: Рязанский областной центр народного творчества, 1993. - 326 с.


Review

Views: 104


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-5016 (Print)
ISSN 2949-5008 (Online)