Preview

Russian Studies in Philology

Advanced search

CONCEPT "DRINKS" IN THE CULINARY CODE OF THE CULTURE

Abstract

The article presents results of cognitive-linguistic-cultural and discursive analysis of the words and phrases that represent the concept "drinks” in the Russian language picture of the world. The study showed that topical vocabulary of the group "drinks” forms one of the most important fragments of the worldview of the Russian language, which suggests the importance of the code in the culinary culture of the Russian people. The analysis makes a certain contribution to the reconstruction of the integrated language world picture and also helps to find out some peculiarities of national comprehension.

About the Author

L. . Borisova
Chuvash State University
Russian Federation


References

1. Даль В.И. Пословицы рус народа. В 2 т. - М.: Худож. лит., 1984. - Т. 1. - 383 с.; Т. 2. - 399 с.

2. Даль В.И. Толковый словарь живого великорусского языка. В 4 т. - М.: Русский язык, 2006. - Т. 1 - 699 с.; Т. 2. - 779 с.; Т. 3. - 555 с.; Т. 4. - 683 с.

3. Дьяченко Г. Полный церковно-славянский словарь (со внесением в него важнейших древнерусских слов и выражений). Репринтное воспроизведение изд-я 1900 г. - М.: Отчий дом, 2001. - 1120 с.

4. Русское народное поэтическое творчество. Хрестоматия / сост. Ю.Г. Круглов. - Л.: Просвещение, 1981. - 474 с.

5. Словарь русского языка. В 4 т. / под ред. А.П. Евгеньевой. - М.: Русский язык, 1985-1988. - Т. 1, 1985. - 696 с.; Т. 2, 1986. - 736 с.; Т. 3, 1987. -752 с.; Т. 4, 1988. - 800 с.

6. Старославянский словарь (по рукописям X-XI веков) / под ред. Р.М. Цейтлин, Р. Вечерки, Э. Благовой. - М.: Русский язык, 1999. - 842 с.

7. Фасмер М. Этимологический словарь русского языка. В 4 т. - М.: Астрель, 2004. - Т. 1. - 558 с.; Т. 2 - 671 с.; Т. 3. - 831 с.; Т. 4. - 863 с.

8. Фразеологический словарь современного русского литературного языка. В 2 т. / под ред. А.Н. Тихонова. - М.: Наука, 2004. - Т. 1. - 831 с.; Т. 2. - 830 с.

9. Капелюшник Е.В. «Сладкое» в кулинарном коде культуры (на материале лексики образного семантического поля еда / пища) // Язык - Текст -Дискурс: Традиции и новации: Мат. междун. науч. конф.: В 2 ч. Ч. 1. - Самара: Изд-во Самарского ун-та, 2009. - С. 107-115.

10. Красных В.В. Этнопсихолингвистика и лингвокультурология. - М.: Гнозис, 2002. - 284 с.

11. Пименова М.В. Коды культуры и проблемы классификации концептов // Язык. Текст. Дискурс: Научный альманах Ставропольского отделения РАЛК / под ред. проф. Г.Н. Манаенко. Вып. 5 - Ставрополь: Изд-во СГЛУ, 2007. - С. 79-85.

12. Похлебкин В.В. Национальные кухни наших народов (Основные кулинарные направления, их история и особенности. Рецептура). - М.: Пищевая промышленность, 1978. - 304 с.

13. Тарасова Ф.Х. Паремии с компонентом «пища» в татарском, русском и английском языках: лингвокультурологический и когнитивно-прагматический аспекты. Монография. - Казань: РИЦ, 2012. - 304 с.


Review

Views: 98


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-5016 (Print)
ISSN 2949-5008 (Online)