Preview

Russian Studies in Philology

Advanced search

METAPHORIZATION OF LEXICAL UNITS WITH THE SEMANTICS OF TASTE PERCEPTION IN CHINESE AND RUSSIAN

https://doi.org/10.18384/2310-7278-2020-5-51-62

Abstract

Aim. The article is an attempt to reconstruct the cognitive model of taste perception based on a conceptual metaphor in the aspect of contrastive research of the principles of metaphorization of vocabulary with semantics of taste in Chinese and Russian languages, generalization of parameters of similarities and differences of metaphorical meanings of “taste” vocabulary in the compared languages, as well as analysis of a metaphorical fragment of the national picture of the world, where metaphorical nominations with semantics of taste perception are used to characterize phenomena of the physiological, psychological and social spheres. Methodology. An analysis of the Chinese and Russian language material was carried out using contrastive and comparative research methods, which made it possible to identify and describe the similarities and differences between the metaphorical meanings of vocabulary with the semantics of taste in the Chinese and Russian languages, thus expanding the scope of the conceptual description of the metaphorical fragment of the Chinese and Russian picture of the world in her language area. Results. A contrasting analysis of linguistic material confirmed the hypothesis that the metaphorical parameters of gustatory perception represented at the linguistic level in the Chinese and Russian linguistic pictures of the world largely coincide, but at the same time, significant differences in the metaphorized semantics of a number of Chinese and Russian lexical units that actualize gustatory spheres reflected in compared national linguistic pictures of the world. The study of the stated problem made it possible to detail the important parameters of the specificity of the metaphorical-associative meaning of vocabulary in the languages of different peoples, to concretize the similarities and differences between the Russian and Chinese languages in the field of metaphorization of lexical units. Research implications. It consists in generalizing theoretical data on the topic under study. Chinese and Russian lexical units with the semantics of gustatory perception are investigated at the level of establishing the laws of their metaphorization in the semantic sphere. The way of analyzing empirical material is substantiated - from concepts to means of their representation.

About the Author

Z. Liu
Jilin University
Russian Federation


References

1. Арутюнова Н. Д. Язык и мир человека. М.: Языки русской культуры, 1999. 896 с.

2. Бойчук А. С. Лингвистический анализ «вкусовых» метафор русского языка // Известия Тульского государственного университета. Гуманитарные науки. 2012. № 2. С. 372-379.

3. Брылева Р. Ф. Ольфакторные прилагательные как объект синестетических переносов // Вестник Башкирского университета. 2011. № 4. С. 1307-1310.

4. Гак В. Г. Сопоставительная лексикология. М.: Международные отношения, 1977. 264 с.

5. Григорьева Т. В. Аксиологические особенности оппозиции «сладкий-горький» в русском языке // Вестник Вятского государственного гуманитарного университета. 2015. № 8. С. 87-93.

6. Колодкина Е. Н. Вкусовая синестетическая метафора // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2009. № 1 (3). С. 104-107.

7. Кубрякова Е. С. Язык и знание: на пути получения знаний о языке: Части речи с когнитивной точки зрения. М.: Языки славянской культуры, 2004. 560 с.

8. Лакофф Дж., Джонсон М. Метафоры, которыми мы живём. М.: Эдиториал УРСС, 2004. 256 с.

9. Лю Цзоянь. Метафоризация лексических единиц с семантикой осязательного восприятия в русском и китайском языках // Вестник Московского государственного областного университета. Серия: Русская филология. 2019. № 1. С. 26-40.

10. Рябцева Н. К. Ментальная лексика, когнитивная лингвистика и антропоцентричность языка [Электронный ресурс] // Труды международного семинара диалог - 2000 по компьютерной лингвистике и её приложениям. URL: http://www.dialog-21.ru/digest/2000/articles/ryabtseva.

11. Темиргазина З. К. Представления о вкусах как когнитивная область знаний // Вопросы когнитивной лингвистики. 2013. № 2. С. 115-121.

12. Шнякина Н Ю. Вкусовые метафоры в сфере оценки эмоциональных состояний человека // Вестник Омского университета. 2011. № 1. С. 198-203.

13. Miller G. A., Johnson Laird P. N. Language and Perception. Cambridge (Mass.): Harvard University Press, 1976. 310 p.

14. 李国南, 辞格与词汇, 上海外语教育出版社2001. P. 127-151. (Ли Гонань, фигурное выражение и лексика. Шанхайское издательство обучения иностранным языкам) (Li Guonan, cigeyucihui, shanghaiwaiyujiaoyuchubanshe).

15. 钱钟书 七缀集,上海古籍出版社. 1994. P. 65. (Цянь Чжуншу, Сборник из семи литературных обозрений, Шанхайское издательство древней литературы) (Qian Zhongshu, qizhuiji, shanghaigujichubanshe).


Review

Views: 86


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-5016 (Print)
ISSN 2949-5008 (Online)